Jelmezben a  reneszánsz, de még komolyan  a barokk, operáltan operák, showban a jazz s a pop!


DANIEL SPEER BRASS!


Fesztiválra, céges rendezvényre, bálra, esküvőre, szilveszterre, szülinapi vagy karácsonyi rendezvényre, kongresszusra egy showkkoló zenekar!

SÖRFÕZŐ Zoltán  
Harsona

HAMMER Gábor
Trombita

HORVÁTH Zoltán
Trombita

MARONICS Zsolt
Tuba

PÉTER ZOLTÁN
Dobok és ütőhangszerek

PÉTERSZ  Árpád
Kürt

Tanulmányaikat valamennyien a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán végezték. A névválasztás a rézfúvós kamarazene gyökeréhez vezethető vissza. Az együttest az 1636-1707 között élt német zeneszerzőről nevezték el, aki nemcsak a toronyzene úttörőjeként alkotott nagyot, hanem mint író is. Mint korának nagy utazója, útjait – így köztük a magyarországi tartózkodását is – úti-regénybe foglalta.

Általánosan elmondható: a rézfúvós kamarazenét – különösen a kvintett-muzsikát – viszonylag szűk közönség, többnyire szakmai vagy ahhoz közel álló kör ismerheti, élvezheti. Az együttes célja e muzsika szépségét szélesebb körben megmutatni. Közelebb hozni ezt a fajta zenét a fiatalokhoz, az egészen kicsiktől az egyetemistákig, vagy a kulturális rendezvényektől az üzleti szférán át az utca emberéig.

A zenekar repertoárja öt évszázad muzsikájából merít. Reneszánsz és barokk művekkel, klasszikus, romantikus,  valamint kortárs szerzők, a rézfúvósok standard darabjaival koncerttermekben, templomokban, kastélyokban szerepelnek. A számos sikeres hazai hangverseny mellett többször turnéztak Ausztriában és Németországban, Szlovákiában. A Daniel Speer Brass szép sikereket ért el Berlinben, Bukarestben, Nürnbergben, Párizsban, Szófiában, Trierben, valamint Stuttgartban, két ízben is. Teltházas előadásai voltak a Magyar Köztársaság Kulturális Intézeteinek koncerttermeiben és szabadtéri fesztiváljain.

Többször szerepeltek a Magyar Rádióban, a Duna TV-ben, a Pécs TV-ben és a Magyar Televízióban. Az együttes a nyilvános hangversenyek mellett gyakran játszik diákoknak. Ezek a hangszerbemutatóval kiegészített koncertek, a gyerekek zenei nevelését segítik elő játékos formában. A zenekar folyamatosan részt vesz a Filharmónia “Ifjúsági bérlet” hangversenysorozatain. 

Az együttes hangzását 1997 óta Péter Zoltán (dobok) játéka színesíti, aki érzékletesebbé teszi egyes komolyzenei darabok (pl. reneszánsz táncok), valamint a könnyedebb hangulatú zeneszámok ritmikai világát.

“Reneszánsz muzsika reneszánsz jelmezben” a címe annak a műsornak, amelyet a zenekar már brokát és bársonyból készített ruhában ad elő és a vizualitás élményével hozza még közelebb e kor angol, francia, magyar, olasz és német nagy és kismestereinek csodálatos zenéjét. Trombitán, kürtön, tubán, harsonán zengenek Holborne, Praetorius, vagy a Vietorisz kódex gyűjteményének darabjai. Az EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA – EKF 2010 PÉCS rendezvényciklus szervezői is ezt választották, amikor a Barbakán bástyában reneszánsz koncertet szerveztek június 21-én a ZENE ÜNNEPÉN.

A koncerttermi, komolyzenei programokat jazzfeldolgozások, ragtime-ok, filmzenerészletek színesítik. Az együttes sokoldalúsága nemzetközi viszonylatban is egyedülálló!

Komolytalan komolyzene? Klasszikusok másként! A show produkciók közben kuriózum a hangszeres játék közbeni mozgás és humor. Az “Operált operák”  című műsor látványos jeleneteiben a jelmezek és a parodikus hangvétel együtt nevetteti meg a közönséget. Hasonlóan épül fel a “Jazz show” is  . A jazz örökzöldek swinges feldolgozásai –  némi humorral – Armstrong Hello Dolly-jától Liza Minelli New York-New York-jáig, cilinderben láthatók és hallhatók. 

Zene és vicc! Igényesség és szórakoztatás egyben! A profi Brass Show műsor az előbbi mozgásos produkciók után kibővült Michael Jackson, sőt Elvis Presley számainak show-előadásával  vagy a szintén amerikai John Philip Sousa néhány indulójával, masírozva, akár egy menetzenekar. (A show nem jelent play-back technikát, a zenekar nem felvett anyagra mozog, hanem minden esetben “élő-zenét” ad elő).

A pop és a rock and roll koronázatlan királyai mellett megszólalnak a jazz ikonikus alakjainak így pl. Duke Ellington, vagy Benny Goodman örökzöldjei is. Az instrumentális részeket többször tarkítja ének szóló. Különleges színfolt a repertoárban a latin zene, többek között Brazil, Argentin, Mexikó slágerek fúvós adaptációja Jobim, Piazzola, Velasquez, Panela dallamai. Nem idegen a fúvósoktól a keményebb rock sem. Így az  egyik legsikeresebb egyveleg épp az AC/DC  és a Deep Purple együttestől való. A magas feszültség legjobban akkor üt nagyot amikor a csapat játék közben a közönség közé megy s a hölgyeknek lányoknak asszonyoknak írt legszebb dalokkal udvarol, élő zenével „ teszi a szépet”. 

A műfajok sokszínűségéből nem maradhat ki a Disco. Így lett nagyon kedvelt a BoneyM show vagy a Funky Town a Lipps Inc. együttestől. A Hacsaturján kardtánc-show és az Oroszos egyveleg minden bizonnyal új műfajt vagy kategóriát teremt humorosságával a rézfúvós műsorpalettán.

E műsorok nagyon kedveltek fesztiválokon, protokolláris rendezvényeken, fogadásokon, garden-partykon, kongresszusokon, konferenciákon, zártkörű bulikon, valamint céges partikon, bálokon. A DANIEL SPEER BRASS nem egyszer adott megrendelésre szerenádot, s lépett fel esküvőkön, sőt a show számokkal lakodalomban is még örömtelibbé varázsolta a rendezvényt, mind az ifjú pár, mind a násznép számára.

Az együttes tagjai több alkalommal fuzionáltak a PMD BLUES BAND – del. E fúziók folytatásaként 2003-ban csatlakozott a zenekarhoz ifj. Katona Tamás blues gitáros, aki szabadtéri fesztiválokon fűszerezte meg játékával a rézfúvós hangzást. Karrierjét ő már az USA-ban folytatja. 2008 óta Pozsgai Tamás játszik  állandó vendégművészként a zenekarban. E sokoldalú  és rendkívül tehetséges  gitárossal  így megszólalhatnak a koncerteken blues, blues-rock, soul, pop, filmzene  átiratok is. Ezt a sokszínű arculatot a megjelent kazetta és CD felvételek mutatják be. Az igényesség és a közönség szeretete jellemzi a Daniel Speer Brass muzsikáját.

A zenekar sokat lép fel Kovács Péter billentyűssel. Pecze Zsófia énekesnővel, Kéméndi Tamás harmonika művésszel korábbi sikeres fúziók miatt együtt készül 30 éves jubileumi koncertjére.