Tanulmányaikat valamennyien a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán végezték. A névválasztás a rézfúvós kamarazene gyökeréhez vezethető vissza. Az együttest az 1636-1707 között élt német zeneszerzőről nevezték el, aki nemcsak a toronyzene úttörőjeként alkotott nagyot, hanem mint író is. Mint korának nagy utazója, útjait – így köztük a magyarországi tartózkodását is – úti-regénybe foglalta.

Általánosan elmondható: a rézfúvós kamarazenét – különösen a kvintett-muzsikát – viszonylag szűk közönség, többnyire szakmai vagy ahhoz közel álló kör ismerheti, élvezheti. Az együttes célja e muzsika szépségét szélesebb körben megmutatni. Közelebb hozni ezt a fajta zenét a fiatalokhoz, az egészen kicsiktől az egyetemistákig, vagy a kulturális rendezvényektől az üzleti szférán át az utca emberéig.

A zenekar repertoárja öt évszázad muzsikájából merít. Reneszánsz és barokk művekkel, klasszikus, romantikus,  valamint kortárs szerzők, a rézfúvósok standard darabjaival koncerttermekben, templomokban, kastélyokban szerepelnek. A számos sikeres hazai hangverseny mellett többször turnéztak Ausztriában és Németországban, Szlovákiában. A Daniel Speer Brass szép sikereket ért el Berlinben, Bukarestben, Nürnbergben, Párizsban, Szófiában, Trierben, valamint Stuttgartban, két ízben is. Teltházas előadásai voltak a Magyar Köztársaság Kulturális Intézeteinek koncerttermeiben és szabadtéri fesztiváljain.

Többször szerepeltek a Magyar Rádióban, a Duna TV-ben, a Pécs TV-ben és a Magyar Televízióban. Az együttes a nyilvános hangversenyek mellett gyakran játszik diákoknak. Ezek a hangszerbemutatóval kiegészített koncertek, a gyerekek zenei nevelését segítik elő játékos formában. A zenekar folyamatosan részt vesz a Filharmónia “Ifjúsági bérlet” hangversenysorozatain. 

Az együttes hangzását 1997 óta Péter Zoltán (dobok) játéka színesíti, aki érzékletesebbé teszi egyes komolyzenei darabok (pl. reneszánsz táncok), valamint a könnyedebb hangulatú zeneszámok ritmikai világát.

“Reneszánsz muzsika reneszánsz jelmezben” a címe annak a műsornak, amelyet a zenekar már brokát és bársonyból készített ruhában ad elő és a vizualitás élményével hozza még közelebb e kor angol, francia, magyar, olasz és német nagy és kismestereinek csodálatos zenéjét. Trombitán, kürtön, tubán, harsonán zengenek Holborne, Praetorius, vagy a Vietorisz kódex gyűjteményének darabjai. Az EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA – EKF 2010 PÉCS rendezvényciklus szervezői is ezt választották, amikor a Barbakán bástyában reneszánsz koncertet szerveztek június 21-én a ZENE ÜNNEPÉN.

A koncerttermi, komolyzenei programokat jazzfeldolgozások, ragtime-ok, filmzenerészletek színesítik. Az együttes sokoldalúsága nemzetközi viszonylatban is egyedülálló!

Komolytalan komolyzene? Klasszikusok másként! A show produkciók közben kuriózum a hangszeres játék közbeni mozgás és humor. Az “Operált operák”  című műsor látványos jeleneteiben a jelmezek és a parodikus hangvétel együtt nevetteti meg a közönséget. Hasonlóan épül fel a “Jazz show” is  . A jazz örökzöldek swinges feldolgozásai –  némi humorral – Armstrong Hello Dolly-jától Liza Minelli New York-New York-jáig, cilinderben láthatók és hallhatók. 

Zene és vicc! Igényesség és szórakoztatás egyben! A profi Brass Show műsor az előbbi mozgásos produkciók után kibővült Michael Jackson, sőt Elvis Presley számainak show-előadásával  vagy a szintén amerikai John Philip Sousa néhány indulójával, masírozva, akár egy menetzenekar. (A show nem jelent play-back technikát, a zenekar nem felvett anyagra mozog, hanem minden esetben “élő-zenét” ad elő).

A pop és a rock and roll koronázatlan királyai mellett megszólalnak a jazz ikonikus alakjainak így pl. Duke Ellington, vagy Benny Goodman örökzöldjei is. Az instrumentális részeket többször tarkítja ének szóló. Különleges színfolt a repertoárban a latin zene, többek között Brazil, Argentin, Mexikó slágerek fúvós adaptációja Jobim, Piazzola, Velasquez, Panela dallamai. Nem idegen a fúvósoktól a keményebb rock sem. Így az  egyik legsikeresebb egyveleg épp az AC/DC  és a Deep Purple együttestől való. A magas feszültség legjobban akkor üt nagyot amikor a csapat játék közben a közönség közé megy s a hölgyeknek lányoknak asszonyoknak írt legszebb dalokkal udvarol, élő zenével „ teszi a szépet”. 

A műfajok sokszínűségéből nem maradhat ki a Disco. Így lett nagyon kedvelt a BoneyM show vagy a Funky Town a Lipps Inc. együttestől. A Hacsaturján kardtánc-show és az Oroszos egyveleg minden bizonnyal új műfajt vagy kategóriát teremt humorosságával a rézfúvós műsorpalettán.

E műsorok nagyon kedveltek fesztiválokon, protokolláris rendezvényeken, fogadásokon, garden-partykon, kongresszusokon, konferenciákon, zártkörű bulikon, valamint céges partikon, bálokon. A DANIEL SPEER BRASS nem egyszer adott megrendelésre szerenádot, s lépett fel esküvőkön, sőt a show számokkal lakodalomban is még örömtelibbé varázsolta a rendezvényt, mind az ifjú pár, mind a násznép számára.

Az együttes tagjai több alkalommal fuzionáltak a PMD BLUES BAND – del. E fúziók folytatásaként 2003-ban csatlakozott a zenekarhoz ifj. Katona Tamás blues gitáros, aki szabadtéri fesztiválokon fűszerezte meg játékával a rézfúvós hangzást. Karrierjét ő már az USA-ban folytatja. 2008 óta Pozsgai Tamás játszik  állandó vendégművészként a zenekarban. E sokoldalú  és rendkívül tehetséges  gitárossal  így megszólalhatnak a koncerteken blues, blues-rock, soul, pop, filmzene  átiratok is. Ezt a sokszínű arculatot a megjelent kazetta és CD felvételek mutatják be. Az igényesség és a közönség szeretete jellemzi a Daniel Speer Brass muzsikáját.

A zenekar sokat lép fel Kovács Péter billentyűssel. Pecze Zsófia énekesnővel, Kéméndi Tamás harmonika művésszel korábbi sikeres fúziók miatt együtt készül 30 éves jubileumi koncertjére.